Gammalt och nytt

Hem | Allmänt | Gammalt och nytt

Min fru Viola är mycket inredningsintresserad, och det är jag tacksam för då det innebär att jag får bo i ett väldigt vackert hus. Som jag har berättat förut så bor vi i en trävilla från 1923. Huset har många vackra detaljer och Viola matchar inredningen med utsidan. Hon har bevarat och restaurerat mycket av det gamla och hon hittar mycket möbler och andra inredningsdetaljer på second hand, loppisar, auktioner och liknande. Det här är förstås bra av flera anledningar: dels gör det att vårt hem blir unikt med möbler och prylar som man inte kan hitta i varje hem, och dels så är det ju bra att sådant som någon annan inte längre har bruk för får ett nytt liv i vårt hem. Ur miljösynpunkt är det positivt att återbruka istället för att köpa nytt.

Viktigt att tänka på när man köper nytt
Vi köper dock nytt ibland också. Vår inredning är en blandning av gammalt och nytt, men det begagnade dominerar. När vi köper något nytt så tänker vi på att det ska vara saker av bra kvalitet, som kan hålla länge. För det skulle ju aldrig fungera om inga nya saker kom till. Däremot är det ju de här sakerna av hög kvalitet som kan hålla i flera generationer som är värt att göra och att köpa. Och när vi byter ut något så slänger vi aldrig saker om de inte är helt och hållet skräp, utan skänker bort eller säljer vidare.

Viola säljer faktiskt en hel del möbler som hon gör om. Det är en hobby hon har. Vissa av sakerna hon köper är inte ens tänkta att vara en del av vår inredning utan är helt enkelt saker som hon ser har potential att bli något bra som hon kan sälja. För alla har ju inte orken, lusten eller kunskapen att göra om möbler men vill ändå gärna ha något unikt som har en känsla och själ som nya möbler inte har. Och då är det ju perfekt att man kan köpa sådant av henne. Hon har också flera gånger tagit emot saker för att vänner eller bekanta vill att hon ska göra om dessa, mot betalning förstås. Så hon har en liten verkstad där hon skapar både åt sig själv och åt andra. Det är ungefär sådant här hon håller på med.

Jag har sagt att hon ju skulle kunna göra ett litet företag av sin hobby och börja arbeta lite mer seriöst med det där. Det finns ju företag som gör precis det hon gör. Jag hittade en blogg som jag visade henne som handlar just om ett företag som gör om gammalt till nytt och säljer vidare (de skrev dessutom om det jag skrev om här ovanför, att man ska tänka på kvalitet när man köper nytt – läs inlägget här) men hon är rädd att det inte skulle vara lika roligt om hon gjorde ett jobb av det. En hobby är man ju helt fri att göra vad man vill med, och det spelar ingen roll om man tar en paus i en månad eller om det inte finns något att göra. Och det förstår jag också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *