Robotarna tar över!

Hem | Allmänt | Robotarna tar över!

För ett tag sen var det motormässa i Tokyo där man fick se en väldig massa nytt och spännande inom bil- och fordonsindustrin.
Mycket av det som visades är ju bara konceptbilar, och inte tänkta för någon massproduktion, men de visar liksom vägen för vart industrin är på väg.

Där fanns en självkörande bil förberedd för jobbmöten, med skärmar överallt och bekväma säten för alla deltagare – läskigt men praktiskt ifall det verkligen kommer att funka. Dessutom hur snygg som helst – och det är Mercedes som ligger bakom och de brukar ju veta vad de sysslar med.

Jag såg bilder på Daihatsus minibuss Nori Ori med ramper för att förenkla inåkandet. Kanske inte den vackraste farkosten jag sett men väldigt användbart. Nori Ori betyder, om man ska tro internet, antingen sjögräs-chans eller åk-bur.

Det som jag fastnade mest för var dock – och ingen överraskning här kanske – var Yamahas Motobot. En robot på motorcykel som kör helt själv! Måhända med stödhjul men ändå.


I den här filmen får man se Motobot i aktion.

Jag är inte helt säker på vilken nytta vi människor ska ha av den här roboten bara. Själva poängen med fordon är väl att vi ska själva framföra dem? Men kanske kan det vara bra att ha en Motobot när man vill testa åkegenskaper för fordonet under väldigt svåra väderförhållanden eller så.

Jag kan dock inte låta bli att tänka att Nu är steget inte långt kvar till Terminator. Är det dit vi vill? Den som lever får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *